Life Itself

Life ItselfJaar: 2014
Regie: Steve James

Het verhaal:
‘Life Itself’ vertelt het verhaal van de wereldberoemde filmcriticus en commentator Roger Ebert. De film onderzoekt de impact en erfenis van het leven van Roger Ebert: van zijn Pulitzerprijs-winnende filmkritiek tot aan zijn bijna kwart eeuw durende show die hij samen met Gene Siskel presenteerde. Ebert werd een van meest invloedrijke culturele stemmen van het land maar leverde tevens een gevecht tegen kanker waaraan hij uiteindelijk op 4 april 2013 overleed.

Het oordeel:
Documentairemaker Steve James en filmcriticus Roger Ebert sloegen de handen ineen om het levensverhaal van laatstgenoemde te verfilmen. Ze deelden samen de passie voor hun Chicago maar Ebert wilde vooral James als regisseur omdat hij Hoop Dreams (1994) als de beste productie van de jaren ’90 zag. Als producent komen we nog een grote naam tegen want niemand anders dan Martin Scorsese prijkt eveneens op de titelrol.

Deze documentaire geldt als een aanvulling op de gelijknamige biografie maar de opnamen namen een dramatische wending toen Roger Ebert toch nog vrij onverwachts overleed in april 2013. James werd gedwongen om de reeds gefilmde momenten te mengen met de creatieve oplossingen. Zo werd stemacteur Stephen Stanton aan boord gehaald om de voice over te verzorgen. Het is dat je niet beter weet maar het unieke stemgeluid van Roger Ebert lijkt onmiskenbaar aanwezig. De regisseur kreeg ook toegang tot veel archiefmateriaal terwijl Ebert er zelf niet voor terugdeinsde om de meest fysieke ongemakken van zijn ziekte te laten zien. Het levert een fantastisch, diepgaand en memorabel document op van de bekendste filmcriticus die de wereld ooit heeft gekend.

In deze documentaire komen veel vrienden van Ebert aan het woord en als filmmaker loop je dan het serieuze risico dat het onderwerp bewierookt wordt en dat het ontbreekt aan kritische geluiden. Steve zou echter James niet zijn om deze valkuil te mijden en meerdere malen wordt er verwezen naar de minder fijne karaktereigenschappen van Roger. Want waar hij een man met een missie was met een waanzinnige liefde voor film was het tegelijkertijd iemand die zelfingenomen was en er niet voor terugdeinsde zich als een klein kind te gedragen wanneer hij zijn zin niet kreeg. Als contrast hiervoor laat men iconische namen Werner Herzog en Martin Scorsese aan het woord waarbij laatstgenoemde duidelijk maakt wat Ebert als filmcriticus voor hem heeft betekent.

Life Itself is een titel die de lading uitstekend dekt. Dit is namelijk geen rechtlijnige docu waarin op chronologische volgorde van gebeurtenis naar gebeurtenis wordt gesprongen. Life Itself is een ontroerend portret over een vakman maar tegelijkertijd staat het stil bij onderwerpen als ziekte, acceptatie, revalidatie, rivaliteit, doorzettingsvermogen en uiteindelijk de dood. Loodzware thema’s maar het zorgt er wel voor dat deze productie boven de standaard biografische film uitstijgt. Het neemt niet weg dat de docu soms wel erg confronterend is door bijvoorbeeld de ziekenhuisbehandelingen in alle hevigheid te laten zien. Het is geen fraai gezicht om stap voor stap te zien hoe Ebert’s onderkaak iedere dag wordt gereinigd.

Op haast meersterlijke wijze combineert Steve James de archiefbeelden met talking heads en schakelt hierbij veelvuldig naar de situatie zoals deze is in 2013. Het is een prima aanpak die ervoor zorgt dat de speelduur van 120 minuten nooit te lang aanvoelt. Daarbij is Life Itself opgedeeld in duidelijke hoofdstukken, komen citaten uit zijn recensies voorbij en is er een juiste balans gevonden tussen persoonlijk portret en brede thema’s waar eenieder mee te maken kan krijgen. Op zijn ontroerendst in de tedere en humorvolle momenten met zijn zorgzame vrouw Chaz maar legendarisch wanneer de problematieke samenwerking met Gene Siskel wordt belicht. Samen met hem deelde hij jarenlang het scherm maar het is schrijnend om te vernemen hoe hun (werk)relatie uiteindelijk is beëindigd. Life Itself zal meer gewaardeerd worden door filmliefhebbers maar dit is een mustsee voor eenieder.

Rating:
8.6 / 10

Advertenties

2 reacties op ‘Life Itself

 1. Nostra 26 juni 2015 / 12:57

  Top documentaire en ik kende de negatieve kanten van Ebert niet voordat ik de film zag. Goed gemaakt en vreemd dat deze documentaire bij de Oscars toen helemaal geen nominatie kreeg.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 27 juni 2015 / 18:35

   Ja, erg bijzonder dat deze indertijd genegeerd is. Deze docu blijft nog wel even hangen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s