Bad Words

Bad WordsJaar: 2013
Regie: Jason Bateman
Cast: Jason Bateman, Kathryn Hahn, Rohan Chand, Philip Baker Hall, Allison Janney, Ben Falcone e.a.

Het verhaal:
Guy Trilby (Jason Bateman), een 40-jarige man, ontdekt een fout in de toelatingsregels van de Nationale Spelwedstrijd en besluit hiervan misbruik te maken. Eenmaal toegelaten in de competitie domineert hij met gemak zijn tegenstanders omdat – natuurlijk – zij alleen uit kinderen bestaan. Naarmate de competitie vordert leert hij één van zijn tegenstanders, een Indische jongen, beter kennen. Terwijl zij langzaam goede vrienden beginnen te worden ontdekt een ambitieuze verslaggeefster de werkelijke reden waarom Guy aan de competitie meedoet.

Het oordeel:
Als acteur kennen we Jason Bateman beter als Michael Bluth in de veelgeprezen hitserie Arrested Development (2003-2013). Verder was hij ook te zien in films als Juno (2007), Mr. Magorium’s Wonder Emporium (2007), Up in the Air (2009) en Horrible Bosses (2011). In Bad Words neemt hij de hoofdrol voor zijn rekening maar het betekent tevens zijn regiedebuut.

Als je Bad Words ergens mee mag vergelijken dan is Bad Santa (2003) de eerste titel die in je op komt. Waar kerst nooit meer hetzelfde zal zijn door de ogen van Billy Bob Thornton sorteert Bateman hier nagenoeg hetzelfde effect voor de in Amerika razend populaire spellingswedstrijden. Zo onbeschoft en onaangepast als de protagonist in de kersthit wordt ie nooit maar Bateman is een regelrechte klootzak die geen middel onbenut laat om zijn jeugdige concurrenten te laten falen. Of het nu gaat om het claimen seks te hebben gehad met de moeder van een kandidaat of om het met ketchup besmeuren van een stoel (did you get your period?). Het zijn stuk voor stuk lage streken maar die wel enorm goed op de lachspieren weten te werken.

Net als in voorgenoemde film blijkt het ook voor Guy onmogelijk om als klootzak de eindstreep te halen en dient er vriendschap te worden gesloten met een outcast. Bad Words is daarom een van A tot Z voorspelbare film waarin niet het eindresultaat geldt maar meer de weg hiernaartoe. Als kijker wordt je lange tijd zelf in het ongewisse gelaten over Guy;’s motieven om de spelwedstrijd te saboteren. De uitkomst is wederom niet verrassend en vormt zeer zeker niet het sterkste element van deze prent. Hoewel we hier zeker van doen hebben met een meer dan onderhoudende film is het niet een titel die het genre op haar kop zal doen zetten. Hiervoor is het allemaal net wat te voorspelbaar en naar het einde toe te clichématig.

Bad Words is gewoon op haar best wanneer de toenaderingen van de betweterige Chaitanya steevast door Guy worden beantwoord met een welgemeende middelvinger, gesnauw en beledigingen waarin hele bevolkingsgroepen niet worden gespaard. Wanneer de ontluikende vriendschap tussen de twee een wat meer prominente rol krijgt wint de film nog steeds aan kracht door de heerlijke kwajongensstreken die ze samen uithalen. De cinematografie van Ken Seng (Quarantine, Project X) valt op door de wat duistere tinten en de soundtrack ligt fijn in het gehoor en dat laatste is niet de muziek die je zou verwachten van een doorsnee Amerikaanse comedy.

Persoonlijk heb ik wel een zwak voor Jason Bateman die altijd wel puik werk aflevert. Als de bitse en grofgebekte veertigplusser zien we hem van een geheel andere kant en dat smaakt absoluut naar meer. Bateman vormt zowel voor als achter de schermen als belangrijkste schakel en slaagt hier met verve in. Zijn jeugdige tegenspeler Rohan Chand zet een verrassend leuk personage weg waarbij zeker vermeld moet worden dat de chemie tussen hem en Bateman absoluut aanwezig is. De rol van Kathryn Hahn als verslaggeefster geldt een beetje als opvulling en laat geen bijzondere indruk achter. Aardige bijrollen zijn er verder voor Allison Janney als directrice en Philip Baker Hall als presentator.

Rating:
7.2 / 10

2 gedachtes over “Bad Words

  1. Gwen 23 april 2015 / 14:23

    Ik had nog niet van deze film gehoord. Klinkt wel als een leuk tussendoortje.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s