Stoker

StokerJaar: 2013
Regie: Chan-wook Park
Cast: Mia Wasikowska, Nicole Kidman, Matthew Goode e.a.

Het verhaal:
India Stoker (Mia Wasikowska) was niet voorbereid om haar vader Richard (Dermot Mulroney) in een tragisch auto-ongeluk te verliezen. De ontstane eenzaamheid en rust op het familielandgoed worden echter plots verstoord door de komst van haar oom Charlie (Matthew Goode), van wie ze niet eens wist dat hij bestond. Wanneer Charlie bij haar en haar emotioneel zwakke moeder Evie (Nicole Kidman) intrekt, denkt India dat de leegte van de dood van haar vader eindelijk wordt opgevuld. Maar kort daarna rijst het vermoeden dat de mysterieuze, charmante man bijbedoelingen heeft. Maar in plaats van boos te worden, raakt ze steeds meer in de ban van hem…

Het oordeel:
Onder de liefhebbers van de wereldcinema is Chan-wook Park geen onbekende en de meesten zullen hem kennen van The Vengeance Trilogy welke bestaat uit Sympathy for Mr. Vengeance (2002), Oldboy (2003) en Sympathy for Lady Vengeance (2005).

Voor zijn eerste Engelstalige film deed de Zuid-Koreaan een beroep op een bekende acteur die voor het eerst een scenario neerpende. Het heeft geleid tot een opzienbarende samenwerking want de scenarioschrijver van dienst luistert naar de naam Wentworth Miller; onder de (vrouwelijke) fans beter bekend als Michael Scofield uit de hitserie Prison Break. Het moet een vreemde gewaar wording zijn geweest voor Park die voor de verandering eens niet het scenario verzorgde maar daarnaast ook nog eens aanwijzingen moest geven via een tolk omdat de regisseur de Engelse taal nog niet machtig is.

Alhoewel het plot met de plotselinge verschijning van een te lief en mysterieus familielid allesbehalve origineel klinkt is de uitwerking heel anders dan je aanvankelijk mag verwachten. Deze indruk wordt versterkt doordat deze titel niet te plaatsen is in een bepaald genre. Aangeprezen als een thriller kent Stoker te weinig spanning ondanks dat er constant wel iets sluimert aan de oppervlakte. Meer nog dan een thriller zou je het verhaal kunnen typeren als een mengelmoes van coming of age, drama en een thriller. Het verteltempo ligt laag waarbij de nadruk meer gelegd wordt op de karakterontwikkelingen waarbij wel de nodige inspanning van de kijker wordt verwacht. De kans is namelijk groot dat je aan het eind één of meerdere vragen zult hebben (wat is de betekenis van die spinnen?).

Wanneer de namen van regisseur Chan-wook Park en zijn vaste cameraman Chung-hoon Chung op de titelrol prijken weet je dat het goed zit qua visuele aspecten. Stoker vormt hierop geen uitzondering en de gestileerde beelden zijn een ware lust voor het oog. De heren lijken er een sport van te hebben gemaakt om van ieder shot een kunstwerk te maken en hier slagen ze bijzonder goed in. Zo zijn de beelden vaak dromerig en voegen de afwijkende camerastandpunten (variërend tussen hoog en laag) extra dimensies toe. Wie niet beter zou weten zou het vermoeden kunnen hem dat The Master of Suspense Alfred Hitchcock himself aan het roer heeft gestaan van Stoker.

Het eindresultaat is een interessante film geworden maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat dit niet ieders cup of tea zal zijn. Alhoewel de aandacht van de kijker goed vastgehouden wordt is het wel een manco dat de personages te ver van de werkelijkheid af staan om er zelf een connectie mee te krijgen. Aan het spel van de cast ligt het niet maar hun abnormale gedrag en opzienbarende acties leiden niet tot sympathie bij het publiek. Ook zal menigeen zich storen aan het langzame tempo en het gebrek aan tastbare spanning. Een tamelijk groot probleem wanneer de marketeers Stoker in de markt hebben gezet als zijnde een thriller.

Mia Wasikowska doet het zeker niet onverdienstelijk als de timide India die zich als timide tiener langzaamaan ontpopt tot een zelfbewuste jongedame. Haar spel krijgt goed tegengas van een erg opgewekte Matthew Goode die als de mysterieuze oom zijn rol met genoeg verve brengt maar ervoor waakt dat zijn Charles niet neigt naar overacting. De 3e viool wordt bespeeld door Nicole Kidman als India’s moeder Evelyn maar niet het optimale uit haar rol weet te halen. Ik weet alleen niet of dat het aan haar prestaties ligt of dat ik zelf niet onder de indruk ben van Kidman’s acteerwerk van de laatste jaren.

Rating:
7.4 / 10

2 gedachtes over “Stoker

  1. Gwen 11 april 2015 / 10:22

    Stoker is inderdaad een trage film, maar ik vond de beelden zo prachtig om naar te kijken dat het me niet stoorde. 🙂

    Like

  2. Nostra 12 april 2015 / 20:25

    Het was zoals je ook zegt, niet mijn cup of tea…daarvoor vond ik de film echt te vreemd, maar visueel….wow….die overgangen zijn echt fantastisch gedaan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s