Dorsvloer vol confetti

Dorsvloer vol confettiJaar: 2014
Regie: Tallulah Hazekamp Schwab
Cast: Hendrikje Nieuwerf, Suzan Boogaerdt, Steven van der Watermeulen, Yannick de Waal, Genio de Groot e.a.

Het verhaal:
De jonge Katelijne groeit op in een streng protestants boerengezin. Als enige meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks betrokken bij het werk op de boerderij en buitengesloten in de dagelijkse gesprekken. Hierdoor laat ze haar verbeelding de vrije loop door zich over te geven aan Bijbelse verhalen, roddels en zelfs sprookjes, hoewel ze die eigenlijk niet mag lezen. Tijdens de bruiloft van haar broer overdondert ze echter haar familie met literatuur, waarmee ze afscheid neemt van haar jeugd.

Het oordeel:
Regisseuse Tallulah Hazekamp Schwab groeide op in Noorwegen en was eerder verantwoordelijk voor diverse toneelspelen, een documentaire en korte films. Niet de meest voor de hand liggende persoon om aan het roer te staan van de verfilming van de gelijknamige bestseller.

De voornaamste reden hiervoor is omdat het relaas verhaalt over een streng religieus Zeeuws gezin in de jaren ’80. Het had makkelijk mis kunnen gaan maar het tegendeel is waar. Als Dorsvloer vol confetti ergens in slaagt is het wel het treffend weergeven van dat tijdsbeeld in dat bepaald milieu. De echte Zeeuwen zullen het misschien anders zien maar als Brabander acht ik de authenticiteit erg geloofwaardig. Daarbij voelt het geheel verfrissend aan doordat de katholieke ouders ditmaal niet opgevoerd worden als meedogenloze monsters. Zowel vader als moeder willen ongetwijfeld het beste voor hun kinderen en handelen uit eigen overtuiging zonder hierbij door te schieten (lees; het slaan met een riem of iets dergelijks).

Opgroeien zonder TV en muziek is iets wat we ons tegenwoordig haast onmogelijk voor kunnen stellen en daarom vind ik het bewonderenswaardig van auteur Franca Treur hoe de drang naar ontsnapping zo tastbaar wordt gemaakt. Hiervoor wordt weinig inlevingsvermogen gevergd en de sympathie voor het belangrijkste personage groeit letterlijk met de minuut. Visueel oogt de film ook erg sterk met als voornaamste troef de grote contrasten tussen werkelijkheid en fantasie. Waar de dagelijkse gang van zaken gefilmd worden met fletse tinten zijn de dromerige scènes kleurrijk gefilmd en voorzien van degelijke muziek. Daarnaast zijn de Zeeuwse landschappen mooi in beeld gebracht.

Dorsvloer vol confetti is een ambitieuze film die vakkundig gemaakt is maar mij uiteindelijk toch niet helemaal goed bevallen is. Wat ik zelf als een groot gemis zie is het feit dat er nauwelijks iets gebeurd. Het verhaal kent weinig noemenswaardige gebeurtenissen en als het aanstuurt op een voor de hand liggende en onvermijdelijke ontknoping, dan gebeurt dit zonder opsmuk. Een heftige gebeurtenis wordt zonder grootse gebaren gebracht en hierdoor deed het mij als kijker niet veel. Het raakte me niet en in het laatste half uur leefde ik niet meer met Katelijne mee. Soms heb je van die producties waar de vakmanschap vanaf druipt, waar je veel goede dingen in herkent maar die je uiteindelijk niets doen. Dorsvloer vol confetti is zo’n film voor mij.

Voor Nederlandse begrippen is er qua casting een beroep gedaan op tamelijk onbekende acteurs waarvan Hendrikje Nieuwerf het stralende middelpunt vormt. Haar Katelijne is soms net iets te naïef voor een 15-jarige maar Nieuwerf weet dat erg sterk te vertalen. Daarnaast doet Suzan Boogaerdt het goed als Katelijne’s moeder en geeft ze op overtuigende wijze gestalte aan een verbitterde en gedesillusioneerde vrouw. Voor wat betreft de mannelijke castleden kruipt Genio de Groot in de tamelijk korte rol van opa zoals we die zelf altijd hebben gewild en doet Yannick de Waal het niet onverdienstelijk als Katelijne’s broer Christiaan die zijn levensvreugde langzaam aan zich voorbij ziet gaan.

Rating:
6.9 / 10

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s