Soof

SoofJaar: 2013
Regie: Antoinette Beumer
Cast: Lies Visschedijk, Fedja van Huêt, Dan Karaty, Anneke Blok, Chantal Janzen e.a.

Het verhaal:
Soof nadert de 40 en heeft alles wat ze ooit wilde: 3 leuke kinderen, een klein cateringbedrijfje, een lieve man Kasper en een heerlijk huis. Tot ze zich op een dag afvraagt: “Is this all there is?” Het cateringbedrijfje wil niet echt van de grond komen, haar drie kinderen slokken al haar tijd op en ze kan niet echt rekenen op Kasper, die zijn tijd vooral in zijn eigen werk stopt. Als Soof tijdens een etentje choreograaf Jim tegen het lijf loopt is er meteen een klik. Als de relatie tussen Soof en Jim onbedoeld uit de hand dreigt te lopen en de verbouwing van Soofs tuinhuis tot professionele keuken zijn tol eist, dringt de vraag zich langzaam op of Kasper nog wel die woest-aantrekkelijke man is, waar Soof ooit voor viel. En hoe meer ze grip probeert te krijgen op haar leven, des te meer lijkt dit te ontsporen.

Het oordeel:
Begonnen als regisseuse van Goede Tijden, Slechte Tijden en Goudkust timmert Antoinette Beumer aardig aan de weg met de films De Gelukkige Huisvrouw (2010), Loft (2010) en Jackie (2012). Daarnaast was ze verantwoordelijk voor de regie van de TV-serie In Therapie (2011).

De film is nog koud onderweg en het is duidelijk dat Soof een hectisch leven leidt; ze runt het huishouden praktisch in haar eentje, de kinderen vergen alle aandacht en dan probeert ze ook nog eens een cateringbedrijf(je) te runnen. Helaas is het scenario net zo chaotisch als het leven van Soof zelf want je kunt moeilijk spreken van een coherent geheel. De start is nog veelbelovend waarin de uitgebluste huisvrouw weer opbloeit nadat ze de volledige aandacht krijgt van choreograaf Jim. Het is al een teken aan de wand dat je deze vriendelijke man met wat verkeerde intenties als een stalker kunt zien want zodra Soof de deur van de echtelijke woning verlaat duikt daar ineens de beste man op. Niet één of tweemaal maar echt meerdere keren.

En zo zijn er nog meer bijzonderheden te benoemen in het matig geschreven script. Zo doet Soof uiteindelijk wel heel erg luchtig over haar romance met Jim (je zou haast kunnen stellen alsof ze het doodnormaal vind), en heb je na een uur wel het idee dat er een beetje naar het einde toe wordt gezwalkt terwijl er van een duidelijke verhaallijn geen sprake meer is. Maar vreemd genoeg werkt het wel en is Soof onder de streep een prettige, onderhoudende film. Dit is bovenal te danken aan een sprankelende Lies Visschedijk die uitstekend gestalte geeft aan het titelpersonage. Lekker recht voor haar raap en haar personage bezit genoeg ticjes die met een goed gevoel voor timing worden gebracht. Zonder meer haar beste rol tot op heden.

Ook qua humor hebben we weinig te klagen waarbij de opmerking gemaakt moet worden dat het gros van de grappen een goede uitwerking kennen door het hoge tempo waarmee ze geserveerd worden. De soms heerlijke schunnige grappen bieden een prima tegengewicht voor de fysieke humor en daarmee is Soof prima in balans. RTL 4 zal een grote vinger in de pap hebben gehad en dat komt tot uiting in de fijne soundtrack (voor de TV-serie Divorce werkt dit effect nog beter) en een scala aan (semi)bekende BN-ers in ondersteunende (Chantal Janzen) en piepkleine (Olcay Gulsen) bijrollen. De twee belangrijkste bijrollen worden vertolkt door Dan Karaty en Fedja van Huêt waarbij laatstgenoemde, zoals altijd, een meer dan solide prestatie neerzet. Karaty is de verrassing op het gebied van casting en hij doet aardig mee met de rest van de cast zonder echt in positieve zin op te vallen.

Rating:
6.8 / 10

2 gedachtes over “Soof

  1. Gwen 29 maart 2015 / 13:29

    Ik hou niet zo van Nederlandse films, maar deze klinkt wel vermakelijk. Misschien moet ik het toch eens een kans geven.

    Like

  2. ingeborgbertens 31 maart 2015 / 08:18

    Leuke film!! Chaotisch??? Mwahhhhh LOL

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s