Focus

FocusJaar: 2015
Regie: Glenn Ficarra & John Requa
Cast: Will Smith, Margot Robbie, Adrian Martinez, Gerald McRaney, Rodrigo Santoro, B.D. Wong

Het verhaal:
Nicky (Will Smith) is een meester op het gebied van misleiding, die een relatie krijgt met de nieuwbakken oplichtster Jess (Margot Robbie). Terwijl hij haar de fijne kneepjes van het vak leert, ziet hij in haar een risico en verbreekt de relatie. Drie jaar later duikt zijn voormalige vlam, nu een volleerde femme fatale, op in Buenos Aires, tijdens een lucratieve autorace. Nicky speelt een levensgevaarlijk spel, zij gooit al zijn plannen in de war en raakt de doortrapte oplichter volledig van de wijs.

Het oordeel:
Het regisseursduo Glenn Ficarra en John Requa zijn relatief onbekende namen maar ze wisten de aandacht op zich te vestigen met het vermakelijke I Love You Philip Morris (2009) en het sterke Crazy, Stupid, Love. (2011).

Situeer je verhaal in (exotische) steden als New Orleans en Buenos Aires, cast een charismatische acteur voor de hoofdrol en zet er een actrice tegenover met minstens net zoveel sexappeal en je spreekt al vrij snel van een broeierige film. Dat is wat de makers naar alle waarschijnlijkheid voor ogen hebben en dat is ook precies waar Focus voor lijkt te staan. Geholpen door energiek camerawerk weet de film al vroeg in de film een zomerse sfeer te creëren en dat voelt erg prettig. Zeker wanneer het verhaal over de vele zwendels goed af trapt met een groot dievengilde die we hun slag zien slaan in de feestelijke straten van New Orleans.

So far so good en de eerste helft van de speelduur is Focus op haar best. Hierin zijn we getuige van het geraffineerde spel, de vele creatieve manieren van stelen en de aantrekkingskracht tussen Nicky en Jess die heel wat speelminuten opsnoept. Het hoogtepunt van de film speelt zich af in de VIP ruimte tijdens de Super Bowl en deze tamelijk lange scène houdt je op het puntje van je stoel. Dit segment kent een abrupt einde en vanaf hier gaat het bergafwaarts met Focus. Het verhaal springt dan drie jaar vooruit in de tijd en dan begint het duidelijk te worden dat het scenario (geschreven door het regieduo) toch echt de zwakke schakel vormt.

Waar Focus voor de pauze heel verrassend en voortvarend van start ging heeft het er alle schijn van dat de tweede helft door een andere regisseur is ingeblikt. De Amerikaanse setting wordt verruild voor een Argentijnse en alhoewel dit een paar leuke shots oplevert is het voor mij onduidelijk waarom deze verandering in locatie en tijd plaats heeft moeten vinden. Helaas is hiermee de koek nog niet op en gaat het qua niveau van kwaad naar erger en worden zoveel plotwendingen gepresenteerd alsof het een nieuwe nationale sport betreft. We kijken hier wel naar een heistfilm en zoals het een goede traditie betaamt wordt getracht het publiek op het verkeerde been te zetten. Dat de makers hun eigen publiek daarmee niet al te serieus nemen blijkt wel uit het gegeven dat de grote climax relatief voorspelbaar is en dat het, erger nog, één spannende scène, volstrekt irrelevant maakt.

Dat Focus toch nog een ruime voldoende scoort dankt men voornamelijk aan de cast die het meer dan prima doen. Will Smith weet goed raad met zijn rol van Nicky en acteert voor zijn doen tamelijk ingetogen. Helemaal geloofwaardig als zeer slimme zwendelaar en prima op zijn plaats als hartenbreker. Margot Robbie (die opvallend veel gelijkenissen toont met een jongere Jamie Pressly) heeft haar eerste grote hoofdrol te pakken en ze doet het uitstekend als oplichtster Jess. Haar stem produceert niet het fijnste stemgeluid maar belangrijker is dat er sprake is van een goede chemistry tussen haar en Smith. Best een prestatie als je bedenkt dat met een leeftijdsverschil van 22 jaar Will Smith haar vader had kunnen zijn. Qua ondersteunende cast weinig uitschieters al hebben B.D. Wong en Adrian Martinez de meeste lachers op zijn hand. Let vooral op de scène waarin zijn Farhad foto’s laat zien aan Jess. Veel komischer gaat het niet worden.

Rating:
6.6 / 10

2 gedachtes over “Focus

  1. Nostra 23 maart 2015 / 20:15

    Heb deze afgelopen weekend gezien en het heeft zo weinig indruk gemaakt dat ik al vergeten was dat ik ‘m had gezien 😉 Erg teleurstellend en bij mij heeft hij geen voldoende kunnen scoren.

    Like

  2. Gwen 26 maart 2015 / 14:44

    Lijkt me een vermakelijk tussendoortje. Ik wacht tot de film op dvd is. 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s