The Boy Next Door

Boy Next DoorJaar: 2015
Regie: Rob Cohen
Cast: Jennifer Lopez, Ryan Guzman, Ian Nelson, John Corbett, Kristin Chenoweth e.a.

Het verhaal:
Een pas gescheiden vrouw (Jennifer Lopez) begint een affaire met haar buurman. Het probleem is echter dat de buurman een tiener is die toevallig ook de vriend is van haar zoon. Wanneer ze probeert een einde te maken aan de verboden relatie ontstaan de problemen.

Het oordeel:
Regisseur Rob Cohen was in de jaren ’90 goed bezig met het zeer geslaagde Dragon: The Bruce Lee Story (1993), Daylight (1996) en iets later natuurlijk met The Fast and the Furious (2001). Hierna ging het bergafwaarts met geflopte titels als Stealth (2005), The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (2008) en Alex Cross (2012) De neerwaartse spiraal wordt doorgezet met het Jennifer Lopez vehikel The Boy Next Door.

Ondanks dat het erg lang geleden is dat we Jennifer Lopez in een fatsoenlijke film voorbij hebben zien komen is haar aanwezigheid waarschijnlijk de enige motivatie geweest van bioscoopexploitanten om The Boy Next Door op te nemen in hun programmatie. Op nagenoeg alle fronten wekt de film de indruk dat de tijd pakweg 20 jaar heeft stil gestaan. Het is videovoer zoals je ze vroeger vaker zag; de vrouw raakt betoverd door een charismatische man die niet claimt te zijn wie hij is, de vrouw die achterna wordt gezeten door de ontpopte stalker, piepende deuren en krakende vloeren, achtervolgingen en de bad guy die in de grote finale niet dood wil. The Boy Next Door herbergt al deze ingrediënten maar dat is allerminst een compliment.

Toch biedt het verhaal in het begin nog enige hoop wanneer we kennis maken met de alleenstaande moeder die haar scheiding nog niet verwerkt heeft. Ze wordt in raad en daad bijgestaan door haar zus en het geluk lacht haar toe met de intrede van boy next door Noah die inmiddels vriendschap heeft gesloten met Claire’s verlegen zoon Kevin. Uiteindelijk beleven Claire en Noah een one night stand en exact vanaf het moment dat beiden daarna hun ogen openen gaat het rap bergafwaarts met de hele film. Dat de vriendelijke Noah zich ontpopt als wraakzuchtige stalker komt voor diegenen die niet bekend zijn met de synopsis als een donderslag bij heldere hemel. Als kijker blijf je tevergeefs zoeken naar de redenen hiervan want die zijn niet aan te wijzen. Noah is geen lelijke man die genoeg geluk in de liefde zou kunnen vinden maar waarom hij zich zo blijft focussen op Claire wordt nergens duidelijk gemaakt.

Het is niet het enige mankement waar men mee kampt want geloofwaardigheid is een vies woord waar de makers niet bekend mee zijn. Het stuitend voorbeeld is de gemeenschappelijke interesse die Claire en Noah delen voor het werk van Homerus. Je zou je bedenkingen nog kunnen hebben met Jennifer Lopez in de rol van een literatuurlerares maar de situatie wordt echt ridicuul wanneer ze van haar one night stand een eerste editie van de Ilias cadeau krijgt. Leuk dat Noah blijkbaar zo rijk is dat hij één van de meest onschatbare en oudste literaire werken kan bekostigen. Dan is daar ook een scène waarin Claire er wonderwel in slaagt om honderden pikante foto’s uit haar klaslokaal te verbannen in een tijdsbestek van nog geen minuut. Wat tevens niet in het voordeel werkt is dat de vriendschap tussen Claire en Vicky voor geen moment weet te overtuigen.

The Boy Next Door is een slechte film die met een speelduur van slechts 91 minuten nog te lang aanvoelt ook. Het enige leuke aan de film is om te raden welke spelletjes de stalker nu weer in petto heeft want enige originaliteit en gevoel voor sarcasme kan hem in ieder geval niet ontzegt worden. Langzaamaan werkt het verhaal naar de finale toe waarbij één van de belangrijkste gebeurtenissen off screen plaats vind. Een doodzonde als je het mij vraagt en als je dan weet dat de finale bevolkt wordt door Claire, haar zoon, haar ex-man en de stalker dan hoef je geen raketgeleerde te zijn om de afloop hiervan te voorspellen. Met een grote boog omheen lopen graag.

Jennifer Lopez heeft met rollen in Selena, Out of Sight en The Cell wel bewezen over enig acteertalent te beschikken en het moet worden gezegd; in The Boy Next Door doet ze het niet onaardig. Het is wellicht haar verdienste dat menigeen niet voortijdig de bioscoopzaal zal verlaten. Ryan Guzman als creep Noah doet het minder goed maar zijn grootste probleem is te wijten aan de makers. De 27-jarige acteur kruipt in de huid van een 19-jarige maar zijn fysieke voorkomen ten opzichte van zijn medescholieren maakt het volstrekt belachelijk. John Corbett is zo’n typische B-acteur met de charisma van bordkarton maar het is Kristin Chenoweth met haar betweterige gedrag en vreselijke stemgeluid die het meeste bloed onder je nagels vandaan weet te halen.

40

4 gedachtes over “The Boy Next Door

 1. Ingeborg Bertens 21 maart 2015 / 20:36

  Geen verstand van of iemand goed acteert of niet… Keek makkelijk weg, maar verder niets bijzonders…

  Like

 2. riinyosa81 22 maart 2015 / 07:56

  Nah, alleen bestemd voor de die hard liefhebbers van thrillers, moord en doodslag 🙂

  Like

  • ingeborgbertens 23 maart 2015 / 09:48

   Och ik ben blij dat ik films kan kijken zonder zgn analyses en of iemand goed acteert of niet… Kijk liever naar films die leuk wegkijken met mindere acteurs, dan een bagger verhaal met acteurs die zgn “goed” zijn..
   En dat is voor mij niet afhankelijk van een dag hard werken of niet…

   Like

 3. Gwen 22 maart 2015 / 12:29

  Lijkt me een vermakelijke film voor als je je verstand een keer op nul wil zetten na een dag hard werken.

  Ik moest wel lachen om je omschrijving van John Corbett. :p

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s