Michiel De Ruyter

Michiel de RuyterJaar: 2015
Regie: Roel Reiné
Cast: Frank Lammers, Sanne Langelaar, Barry Atsma, Roeland Fernhout, Tygo Gernandt, Hayo Bruins, Lieke van Lexmond, Victor Löw, Charles Dance, Rutger Hauer, Nils Verkooijen, Filip Peeters, Derek de Lint, Egbert Jan Weeber e.a.

Het verhaal:
Wanneer Nederland van alle kanten wordt aangevallen en op de rand van burgeroorlog staat, vecht één man alleen voor het landsbelang: Michiel de Ruyter. Maar zijn successen maken hem in ogen van de machthebbers te populair. Het is 1653 en in de slag bij Ter Heijde sterft de oude admiraal Maarten Tromp (bewonderend ‘Bestevaer’ genoemd) in de armen van de jonge, talentvolle Michiel de Ruyter. Hij maant Michiel niet met politieke winden mee te zeilen, maar alleen voor het landsbelang te vechten. Nederland is niet alleen in oorlog met de Engelsen, maar staat ook op rand van burgeroorlog: Oranje-aanhangers en republikeinen vechten om de macht.

Het oordeel:
De naam van Roel Reiné zal bij de meeste mensen geen belletje doen rinkelen. Niet verwonderlijk omdat de regisseur na zwakke films als The Delivery (1999) en Adrenaline (2003) verhuisd is naar Amerika. Liefhebbers van B-films (waaronder ondergetekende) kennen de regisseur maar al te goed aangezien hij zich de laatste jaren heeft gespecialiseerd in direct-do-dvd sequels als The Marine 2 (2009), Death Race 2 (2010), Death Race: Inferno (2012) en 12 Rounds 2: Reloaded (2013). Ik vond het dus een heel opmerkelijke keuze om voor dit, voor Nederlandse begrippen, gigantische project Roel Reiné aan te stellen.

Maar dat de Eindhovense regisseur aan de andere kant van de oceaan veel ervaring heeft opgedaan wordt duidelijk na de eerste actiescènes. De goed gemonteerde zeeslagen worden vakkundig in beeld gebracht en voor het dramatische effect wordt enige bombastische muziek niet ontweken. Integendeel zelfs en je zou nog een stap verder kunnen gaan en Roel Reiné de Michael Bay van de lage landen kunnen gaan noemen. Let maar eens op hoe vaak we de Nederlandse vlag in Michael de Ruyter zien wapperen. En net als zijn Amerikaanse tegenhanger wordt ook in deze geschiedenisles veelvuldig terug gegrepen naar slowmotion beelden waarbij de kanonskogels en houtsplinters je om de oren vliegen.

Aan goede actiescènes geen gebrek maar dit is misschien het minste gedeelte van Michiel de Ruyter. De sfeervolle beelden, die gefilmd zijn op het Markermeer, vallen hiervoor teveel in herhaling. Na drie zeeslagen kennen we het wel, wordt er qua actie weinig nieuws naar voren gebracht en lopen de schepen nauwelijks zichtbare beschadigingen op. Het zijn minpuntjes die snel worden vergeten aangezien het gros van het verhaal zich afspeelt in het hol van de leeuw; de raadszalen in Den Haag. Door het vele politieke gekronkel is dit verreweg het meest intrigerende aan Michiel de Ruyter en hier wint het verhaal echt aan kracht wanneer zowel de Republikeinen als de Oranje gezinde sleutelfiguren aan hun machtsstrijd beginnen.

Het is meer een regel dan een uitzondering dat bij een verfilming (waargebeurd, boekverfilmingen) de makers zich enkele vrijheden permitteren en daar kan ik me doorgaans erg aan storen. In het geval van Michiel de Ruyter ben ik meer vergevingsgezind omdat de meest belangrijke gebeurtenissen intact zijn gelaten. Wellicht niet helemaal historisch accuraat is dit wel een film waarvan je alleen maar hoopt dat dit verplicht kijkmateriaal is voor middelbare scholieren. De makers delen waarschijnlijk deze mening doordat ze zowel een 12+ als 16+ versie in roulatie hebben laten gaan. Het verschil zit hem hierbij in de beruchte lynchpartij waarin Nederlands zich op hun slechtst laten zien en de climax aan het einde.

Michiel de Ruyter is geen lichtvoetig tussendoortje en met een speelduur van een ruime 2,5 uur een behoorlijke zit. Dit gevoel wordt versterkt door het gebrek aan drama. Want hoe mooi en leerzaam deze vaderlandslievende film ook is, echte emoties weet men niet op te wekken. Zelfs niet in meest besproken scènes. Voor wie zich echter mee laat varen wacht een bijzonder prettige en leerzame kijkervaring die in alle opzichten on-Nederlands aanvoelt. Frank Lammers vertolkt de titelheld en is een ware verademing tussen al de stijve aristocraten. Zijn Michiel is rechtlijnig, heeft het hart op zijn tong en is altijd trouw aan de beleidsbepalers van het land. Lammers excelleert hier en speelt een prachtige rol.

Bij een film van dit soort epische proporties staan de beroemdheden haast in de rij. Toch viel de keuze voor Anna de Ruyter op de tamelijk onbekende Sanne Langelaar die een goede rol neerzet. Haar Anna is net zo recht door zee als Michiel en in tegenstelling tot wat je zou mogen verwachten heeft ze als vrouw van toch heel wat te bepalen. Barry Atsma is ook zeer sterk als Johan de Witt en zijn vriendschap met Michiel weet te beklijven. Egbert Jan Weeber’s vertolking van Willem III neigt naar overacting maar hij komt er wel mee weg. Zeker naarmate de speelduur vorderde vond ik hem eigenlijk beter gaan spelen ook al zal de film niet in chronologische volgorde zijn geschoten. In de ondersteunende rollen weten vooral Hayo Bruins (Cornelis Tromp), Victor Löw (De Waerd) en Derek de Lint (Kievit) zichzelf te onderscheiden al kun je verder niet stellen dat er slecht geacteerd wordt in Michiel de Ruyter.

75

Een gedachte over “Michiel De Ruyter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s