The Divergent Series: Insurgent

InsurgentJaar: 2015
Regie: Robert Schwentke
Cast: Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet, Jai Courtney, Mekhi Phifer, Ansel Elgort, Miles Teller, Naomi Watts, Zoë Kravitz, Tony Goldwyn, Ashley Judd, Ray Stevenson, Maggie Q, Daniel Dae Kim e.a.

Het verhaal:
Beatrice moet op zoek naar antwoorden en bondgenoten in de ruïnes van het futuristische Chicago. Samen met Four zijn ze nu vluchtelingen, opgejaagd door Jeanine, de leider van de op macht beluste groepering Erudite. In een race tegen de klok moeten ze er achter zien te komen waarvoor de familie van Beatrice zich heeft opgeofferd en waarom de leiders van Erudite er alles aan doen om hen te stoppen.

Het oordeel:
Young adult-boekverfilmingen willen nog weleens met elkaar vergeleken worden. Iets wat ik helemaal niet deed tijdens het kijken naar Divergent maar na Insurgent kun je niet om een vergelijking met The Hunger Games: Catching Fire heen. Net zoals in het eerste deel hebben de acties van de vrouwelijke hoofdpersoon geleid tot consequenties die een hele gemeenschap beïnvloeden, worstelen beide dames met deze consequenties maar leveren beide sequels ook daadwerkelijk betere films op. Ook qua regie zijn er vergelijkingen want waar Gary Ross niet meer terugkeerde voor Catching Fire heeft Neil Burger verstek moeten laten gaan wegens tijdgebrek.

Gezien de staat van dienst van regisseur Robert Schwentke (R.I.P.D., RED) is de Duitser niet de meest logische keuze geweest om Burger op te volgen maar het zorgt er wel voor dat de nadruk meer op actie komt te liggen. Wellicht dat de Duitser hier geholpen wordt door het verhaal aangezien in dit vervolg verdere uitleg achterwege kan worden gelaten. Desalniettemin voelt Insurgent vertrouwd maar tegelijkertijd heerlijk fris aan en is het contrast het met het eerste deel groot. Waar Divergent veel meer rustige momenten kende gaat Insurgent direct van start met de hoofdpersonen die op de vlucht zijn. Het is kenmerkend voor het verloop van het verhaal want als kijker wordt je weinig rust gegund en volgt de ene na de andere ontwikkeling zich in rap tempo op.

Het verhaal zal opnieuw geen prijs in ontvangst gaan nemen voor de originaliteit want dat draait hoofdzakelijk om een mysterieuze box die in het bezit van Jeanine en die enkel geopend kan worden door een Divergent. Het laat zich raden hoe de ontknoping hiervan uit gaat pakken maar scripttechnisch gezien vallen enkele knullige zaken op. Getuige het feit dat Jeanine de hele film met één hand in het verband loopt (een souvenirtje overgehouden aan de climax van Divergent) doet ons de indruk wekken dat er niet veel tijd zit tussen beide films. Jeanine maakt een halszaak van het vinden van de mysterieuze doos terwijl daar in het eerste deel niet over is gesproken. Ook vreemd is dat men nu een mobiel apparaat heeft ontwikkeld die laat zien in welk percentage iemand een Divergent is. Het is moeilijk te geloven dat twee cruciale ontwikkelingen als deze in zo’n kort tijdsbestek worden besloten en gerealiseerd. Wat ik overigens zelf als een gemis ervaar bij de young adult verfilmingen is de bloedarmoede. De liters bloed hoeven niet in het rond te spuiten maar wordt er iemand neergeschoten of springt er iemand van grote hoogte haar dood tegemoet; hier hoort gewoon bloed bij.

Het zijn zaken waar je tijdens het kijken niet lang mee bezig zult zijn aangezien Insurgent zich het beste laat typeren als een leuk ritje in de achtbaan en de film leunt sterk op de actie. Op deze momenten is de film op haar sterkst en is opnieuw de visuele pracht een lust voor het oog. Afgaande op de trailer had ik meer sci-fi elementen verwacht maar dit komt hoofdzakelijk ten uiting in de simulatie-scènes in de lange ontknoping. Verder is het actie wat de klok slaat. Verwacht geen enkele logica aangezien deze ver achterwege blijft. Zo is er een gevecht in de trein die plotsklaps stopt bij het vallen van een naam (had dat dan eerder gezegd!) en maakt Trish’ naaste een even opmerkelijke als verrassende keuze maar onder de streep smaakt Insurgent naar meer. Veel meer zelfs. We zijn het inmiddels gewend maar ook het slotstuk van Divergent zal uitgesmeerd gaan worden over twee films. Het is alleen maar te hopen, om de vergelijking nog maar eens te maken, dat het geen teleurstelling gaat worden als dat Mockingjay – Part I was.

Waar Shailene Woodley het al erg goed deed in het eerste deel is ze nu helemaal goed op dreef in Insurgent. Door alle gebeurtenissen heeft Tris zich langzaamaan ontpopt van een schuchter meisje naar een geharde, gevatte jongedame en Woodley doet dit heel erg sterk. Voor vrijwel alle terugkerende personages geldt dat ze meer mogen doen dan in het origineel en met name Theo James, Miles Teller en Zoë Kravitz weten hier goed mee om te gaan. Ansel Elgort’s Caleb vormt de uitzondering want nog steeds weten de makers de potentie van dit karakter niet te benutten. Winslet schmiert er weer lekker op los terwijl routiniers als Goldwyn, Stevenson, Maggie Q en Daniel Dae Kim het niet bepaald onverdienstelijk doen. Grootste nieuwkomer in de gelederen is Naomi Watts die niet haar stempel weet te drukken in de hoedanigheid van Four’s moeder.

70

2 gedachtes over “The Divergent Series: Insurgent

  1. Gwen 22 maart 2015 / 12:25

    Ik heb de film (nog) niet gezien, maar vind het wel jammer dat Insurgent zo sterk op de actie leunt. Ik hou wel van wat actie als er ook een goed verhaal bij zit.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s