Kingsman: The Secret Service

KingsmanJaar: 2014
Regie: Matthew Vaughn
Cast: Taron Egerton, Colin Firth, Samuel L. Jackson, Mark Strong, Michael Caine, Sophie Cookson, Sofia Boutella

Het verhaal:
Gary (Taron Egerton), een jongeman wiens leven dreigt te ontsporen, vult zijn dagen door elke avond te zuipen met vrienden. Harry Hart (Colin Firth), een veteraan MI6 agent van een geheime organisatie, probeert hem te redden en zodoende niet te laten omgaan met de verkeerde mensen. Hij neemt hem onder zijn vleugels en zorgt ervoor dat hij deelneemt aan een trainingsprogramma van de ‘Kingsman: The Secret Service’, precies op het moment dat de wereld wordt bedreigd door een IT-genie met kwaadaardige bedoelingen.

Het oordeel:
Eén van mijn grootste zondes op filmgebied is dat ik het meesterlijke Kick-Ass van Matthew Vaughn (Layer Cake, X-Men: First Class) indertijd niet op de juiste waarde heb geschat en dat ik deze film veel te lang op de plank heb laten liggen. Dat ging me geen tweede keer gebeuren dus ik was er als de kippen bij om Vaughn’s nieuwste in de bios te gaan bewonderen. Hoewel alweer een paar weken geleden wilde ik deze recensie toch nog op mijn blog plaatsen.

Kingsman: The Secret Service betekent alweer de derde film die gebaseerd is op een comic maar in tegenstelling tot voornamelijk Kick-Ass blijven Vaughn en zijn (vaste) scenarist Jane Goldman veel minder trouw aan het bronmateriaal. Dat is een nette omschrijving van het ontleden van de originele comic “The Secret Service”. Er zijn bijvoorbeeld maar drie personages in zowel de comic als de film te zien, heeft één van de schurken een geslachtsverandering ondergaan, zijn enkele cruciale maar erg bloederige gebeurtenissen niet verfilmd en zijn Galahad en Eggsy geen familie meer van elkaar. De fans van de comic zouden het de filmmakers kwalijk kunnen nemen maar ze zouden het evengoed snel kunnen ‘vergeven’. Want wat is Kingsman toch een heerlijke film geworden.

Waar Kick-Ass indertijd een heerlijke boost gaf aan de superheldenfilms is Kingsman een fantastische hommage aan de spionagefilms geworden, maar dan wel één die zeer eigentijds aanvoelt. Al voordat velen naar de bios gingen was het al duidelijk dat we hier van doen hebben met een spionagefilm die dik knipoogt naar de James Bond films maar dat stoort helemaal nergens. Vaughn kent zijn klassiekers en de (oudere) filmliefhebbers zullen de verwijzingen naar de verhalen van King Arthur, een TV-serie als The Man From U.N.C.L.E. en natuurlijk de vele Bond-films moeiteloos herkennen. Het verhaal mag dan wellicht de geijkte paden bewandelen van een rekruut die opgeleid wordt tot superspion maar toch herbergt de film zoveel vindingrijke vondsten dat dit geen belemmering vormt.

Om hier dieper op in te gaan en voorbeelden te benoemen zou afbreuk doen aan de kijkervaring voor diegenen die Kingsman nog niet hebben gezien. Wat ik er wel over kan zeggen is dat het leidt tot een dolle achtbaanrit die geen minuut verveelt. Hierbij springt het camerawerk van George Richmond in het oog want de actiescènes worden zo vlot in beeld gebracht dat mij als filmliefhebber echt op het puntje van mijn stoel bracht. Met name de scène die zich afspeelt in een landelijk gelegen kerkje en vergezeld wordt door het fantastische Free Bird van Lynyrd Skynyrd behoort ongetwijfeld tot één van de beste scènes in dit (sub)genre.

Humor vormt uiteraard een heel belangrijk onderdeel en gelukkig draven de makers hier niet mee door. Nergens loopt de film het gevaar de vergelijking met de Austin Powers te moeten doorstaan. Nee, het type humor wat we hier voorgeschoteld krijgen is die met een hele dikke knipoog. Het soort waarbij de hoofdpersoon een pup mag uitzoeken en een mopshond aanziet voor een boxer. Of het gegeven dat opvallend veel personages de initialen van J.B. dragen (denk hier gerust maar even over na). Geweldige actie, snedige humor en tel hierbij een typisch maar heerlijk Brits sfeertje bij op en je krijgt een goede indruk van het geheel. Ongetwijfeld één van de leukste films van de afgelopen maanden.

Vaughn werkt graag met dezelfde acteurs en om die reden werd de rol van Eggsy aangeboden bij Aaron Taylor-Johnson (Kick-Ass). Die bedankte voor de eer en na een lange zoektocht werd in de relatieve nieuwkomer Taron Egerton een geschikte hoofdrolspeler gevonden. Hij vertolkt weliswaar het belangrijkste personage in Kingsman maar de openbaring van van deze film draagt de naam Colin Firth. Van hem weten we natuurlijk dat hij goed kan acteren maar het is verrassend om hem in deze rol van Galahad te zien. Een even gewaagde als doeltreffende keuze. Ook Mark Strong doet het meer dan uitstekend als trouwe hulp terwijl Samuel L. Jackson alle lachers op zijn hand krijgt als de lispelende superschurk Valentine. Overigens was het lispelende aspect een idee van Jackson zelf. Tenslotte slaagt Sofia Boutella erin om weer eens een ijzingwekkende vrouwelijke schurk neer te zetten al heeft dat meer met haar looks te maken dan met haar acteertalent.

80

5 gedachtes over “Kingsman: The Secret Service

  1. Ingeborg Bertens 17 maart 2015 / 22:02

    Ondanks dat ik er niet echt warm voor liep, totaal geen spijt van deze film gezien te hebben…. Vond m SUPER! Jij weet welke dingen ik “minder” vond maar verder van genoten. Irriteerde me juist wel aan de lispelende Samuel L. Jackson, vond dat dan ook totaal helemaal niets…

    Like

      • ingeborgbertens 18 maart 2015 / 09:24

        En Free Bird van Lynyrd Skynyrd was weer supergaaf om te horen 🙂

        Like

  2. Nostra 19 maart 2015 / 13:41

    Het was een erg vermakelijke film met een groot aantal WTF momenten 🙂

    Like

  3. Gwen 19 maart 2015 / 15:01

    In eerste instantie sprak de film me niet zo aan, maar na je review moet ik de film toch maar een kans geven. Klinkt toch leuker dan verwacht! 🙂

    Like

Plaats een reactie