Empire State

Empire StateJaar: 2013
Regie: Dito Montiel
Cast: Liam Hemsworth, Michael Angarano, Dwayne Johnson, Emma Roberts, Paul Ben-Victor, Jerry Ferrara, Nikki Reed e.a.

Het verhaal:
In 1982 probeert een jonge immigrant zich staande te houden in New York. Samen met zijn jeugdvriend Eddie Argitakos (Liam Hemsworth) besluit hij wat op dat moment de grootste overval uit de Amerikaanse historie is te plegen. Ze stelen meer dan 15 miljoen dollar uit een geldtransportwagen van het bedrijf waar hij werkt als bewaker. Een rechercheur van de New Yorkse politie (Dwayne Johnson) zit hen echter op de hielen.

Het oordeel:
Met het verdwijnen van steeds meer videotheken wil het nog wel eens gebeuren dat ik de wat obscure films minder vaak kijk. Fantastisch vond ik het ooit om lopend door een videotheek een film tegen te komen die grote namen herbergt maar waar ik nog nooit van had gehoord. In dit geval bood mijn proefabonnement op Film1 uitkomst en Empire State hoort in deze categorie thuis.

Los van de uiteindelijke kwaliteit kun je jezelf afvragen waarom deze misdaadfilm direct op DVD / Blu-Ray werd uitgebracht en niet te zien was in de bioscoop. Regisseur van dienst Dito Montiel heeft niet de minste namen weten te strikken, misdaadfilm laten doorgaans de bioscoopkassa’s wel rinkelen en met wat promotie zie ik hier wel enige potentie. Een straight to DVD titel als deze zou het ergste doen vermoeden maar Empire State is geen verkeerde film. Of het een goede film betreft is dan weer een heel ander verhaal.

Montiel’s nieuwste (zijn eerste productie zonder hoofdrolspeler Channing Tatum) is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van twee vrienden die in 1982 de grootste overval pleegde die Amerika ooit had gezien. De roof baarde opzien omdat de beveiliging rondom het depot zo lek als een mandje was. Genoeg interessant materiaal voor handen zou je denken maar voor een waargebeurd verhaal kampt Empire State met een groot gebrek aan geloofwaardigheid.

Zo had ik ontzettend veel moeite met het gegeven dat de kalme en bedeesde Chris een boezemvriend vond in praatjesmaker Eddie. Ze zeggen weleens dat tegenpolen elkaar aantrekken maar dit aspect is allerminst goed uitgewerkt. Gebrek aan geloofwaardigheid komt tevens naar voren in de keuzes die vrijwel alle personages maken. Chris en Eddie maken de meest onlogische keuzes, gaan met juist de verkeerde mensen om de meest verkeerde momenten en je zou haast durven stellen dat scenarioschrijver Adam Mazer (You Don’t Know Jack) zijn kijkerspubliek niet serieus neemt.

Toch is Empire State geen slechte film geworden en is het gewoon een vermakelijk tussendoortje. Veel meer is het niet maar Montiel weet wederom dat heerlijke broeierige sfeertje op te roepen zoals we dat eerder zagen in A Guide to Recognize Your Saints (2006) en Fighting (2009). De film is op zijn best met de vele scènes die zich op straat afspelen en daarbij worden ze goed geholpen door voornamelijk Michael Angarano. Jammer dat het verhaal, ook al is het waargebeurd, in de laatste 20 minuten uit de bocht vliegt en bekruipt je het gevoel dat hier meer in had gezeten.

Liam Hemsworth is een wat kleurloze acteur en met zijn vertolking van Chris is dat niet anders. Zijn vertolking voelt wat nonchalant aan en staat in schril contrast met de energieke Michael Angarano. Je kunt simpelweg niet om zijn ADHD-achtige portrettering van Eddie heen en hij komt in ieder geval wel geloofwaardig over als Griekse wannabe gangster. Op het gebied van casting werd de plank finaal misgeslagen met het aannemen van Dwayne Johnson want wat de spierbundel in dit vehikel te zoeken heeft is mij een raadsel. Op de Amerikaanse cover prijkt Emma Roberts op de voorzijde maar dat is bedrog. Roberts is in een handvol nietszeggende scènes te zien als serveerster.

60

2 gedachtes over “Empire State

  1. Gwen 16 maart 2015 / 11:12

    Ik had nog niet eerder van deze film gehoord. Ik mis het overigens ook om door de videotheek te struinen. Dan mis je idd dit soort films.

    Like

  2. Nostra 17 maart 2015 / 14:39

    Vond deze film erg tegenvallen en begrijp wel waarom deze de bioscoop heeft overgeslagen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s