Prince Avalanche

Prince AvalancheJaar: 2013
Regie: David Gordon Green
Cast: Paul Rudd, Emile Hirsch e.a.

Het verhaal:
Alvin en Lance vormen een vreemd koppel. Voor een klus reizen ze in de zomer van 1988 van de stad naar het platteland. Bij een afgelegen, door brand verwoest bos moeten ze verkeerslijnen kalken op een eindeloze snelweg. Lance voelt zich eenzaam, ver weg van feestjes en meisjes. De serieuze Alvin is juist in zijn element. Het geïsoleerde landschap blijkt echter een plaats van tegenspoed te worden als de spanningen tussen de twee mannen op beginnen te lopen.

Het oordeel:
David Gordon Green is een filmmaker waar je geen pijl op kunt trekken. De beste man blijft onderbroekenlol als Pineapple Express (2008), Your Highness (2011) en de TV-serie Eastbound & Down (2009-2013) afwisselen met prima verteerbare drama’s als Undertow (2004) Snow Angels (2007) en Joe (2013).

Prince Avalanche kan zich voegen bij het tweede rijtje en net zoals bovenstaande drama’s speelt het verhaal zich af in een desolaat gebied waar het aantal menselijke voorbijgangers minimaal is. In het geval van Green’s nieuwste mag dat heel letterlijk worden genomen want nagenoeg de enige persoon die Alvin en Lance gedurende de 94 minuten tegen komen is een wat mysterieuze vrachtwagenchauffeur. Prince Avalanche is een minimalistische film die opgenomen is in slechts 16 draaidagen maar dat is een logisch gegeven als je hoofdzakelijk met twee acteurs werkt.

Nu ben ik een grote voorstander van karakterontwikkelingen en ik juich alle filmmakers toe die hiervoor de tijd willen nemen maar het grootste manco aan deze prent is dat de personages nauwelijks groei doormaken. Op zich hoeft dat geen belemmering te betekenen maar het wordt wel als probleem bestempeld wanneer er anderhalf uur lang nauwelijks iets gebeurd.

In de eerste scène wordt duidelijk dat er irritaties zijn tussen Alvin en Lance die kibbelen over de vraag of dat ze wel of geen radio aanzetten tijdens het werken. Naarmate de speelduur vordert worden meer van dit soort kleine irritaties, samen met de tegenstellingen van beide karakters, naar voren gebracht. Je hoeft geen wiskundegeleerde te zijn om te realiseren dat het vroeg of laat tot een uitbarsting zal leiden maar jammer genoeg blijft deze uit. Hierdoor hebben we aan het einde van de film bijna net zo veel informatie over de protagonisten als aan het begin.

Ondanks dat er nauwelijks iets gebeurd is Prince Avalanche niet de meest vervelende film om naar te kijken. Daarvoor hebben de makers te goede acteurs in de gelederen. Wel moet ik er direct bij vermelden dat we beide heren in betere rollen hebben gezien terwijl Paul Rudd het meeste overtuigd als de rustige Alvin. De vadsig ogende Emile Hirsch doet het aardig maar richting het einde begon zijn personage mij meer te irriteren. Het camerawerk van Tim Orr is knap maar waarom Prince Avalanche de Zilveren Beer in ontvangst mocht nemen voor Beste Regie zal mij een raadsel blijven.

60

3 gedachtes over “Prince Avalanche

  1. Gwen 15 maart 2015 / 13:53

    Ik vind All the Real Girls en Undertow goede films van David Gordon Green, daarna ging het wat mij betreft downhill qua kwaliteit. Hoewel ik Rudd en Hirsch kan waarderen, schrikt “maar het wordt wel als probleem bestempeld wanneer er anderhalf uur lang nauwelijks iets gebeurd” mij wel af. Dus ik denk dat ik deze oversla 😉

    Like

  2. Nostra 17 maart 2015 / 14:48

    Dit was een film die me totaal niet wist te boeien. Het tempo was extreem traag en er gebeurde bijna niets…simpelweg geen film die aan mij besteed is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s