5 x Series die meer aandacht (hadden) moeten krijgen

Vooral in het laatste decennium winnen TV-series steeds meer aan populariteit. Vergelijk het met 15 jaar geleden en je ziet niet alleen een verbetering in goede verhaallijnen maar ook een gigantische stijging in budgetten en het aantal grote (Hollywood)namen. Maar de hoeveelheid nieuwe TV-series dat ieder seizoen op de kijker wordt afgevuurd is inmiddels zo groot geworden dat je het overzicht zeer makkelijk kwijt raakt.

Ik kan het me heel goed voorstellen dat velen inmiddels prachtige TV-series aan zich voorbij hebben laten gaan omdat deze nooit goed aan de man zijn gebracht of geen tijd hadden om deze te gaan volgen. Dit is geen special over waanzinnig populaire TV-series als The Walking Dead, Breaking Bad, Homeland, The Big Bang Theory en Game of Thrones. Dit is een shortlist van titels die naar mijn bescheiden mening ijzersterk zijn maar meer aandacht (hadden) moeten krijgen.

1. Sons of Anarchy
Oftewel de directe aanleiding voor het tikken van deze special.Sons of Anarchy 2 Afgelopen winter konden we genieten van het 7e en laatste seizoen over de criminele motorbende waarvan het jonge hoofd Jax nog steeds probeert om SAMCRO uit de problemen te helpen. De eerste seizoenen werden uitgezonden op zondag op RTL 7 rond de klok van 22.30 uur maar SOA heeft in Nederland nooit de aandacht gekregen die het verdiende. Zeker als je dat vergelijkt met de exposure die The Sopranos indertijd heeft gekregen op Ned. 3. SOA laat zich typeren als The Sopranos op wielen maar dan wel zonder de humoristische insteek. Het is geen serie voor de tere zieltjes; Sons of Anarchy is een spijkerharde serie die doordrenkt is met zeer brute scènes terwijl Hamlet zelf nog een puntje zou kunnen zuigen aan het drama dat onze hoofdpersonen treft. Bindend kijkadvies!

2. Six Feet Under
Tussen 2001-2005 konden HBO kijkers meeleven met de familie Fisher; een onalledaags gezin met Six Feet Undereen begrafenisonderneming aan huis. De serie start met het wegvallen van de pater familias en het is een treffend begin van een productie die met zijn tijd mee ging. SFU vermijdt de controverse niet en behandelde onderwerpen als recreatief drugsgebruik, homoseksuele relaties, vrije seks en geestesziektes. Kortom allemaal onderwerpen die vooral in Amerika zeer gevoelig liggen. SFU is geproduceerd door Alan Ball (American Beauty, True Blood en Banshee) en kent ook iedere aflevering een passend begin. In de openingsscène zien we namelijk hoe een pechvogel om het leven komt waarna de familie Fisher (en later ook Diaz) de verzorging op zich neemt. De vijf seizoenen zijn goed voor 63 episodes waarbij vooral de series finale een onuitwisbare indruk achterlaat. Zelden heb ik een serie zo mooi afgesloten zien worden.

3. Chicago Fire
Een serie die momenteel nog loopt en zelfs in Nederland te zien is. Hij wordt wel uitgezonden op Fox dus ik heb deze wel Chicago Fireopgenomen in mijn shortlist aangezien ik me niet voor kan stellen dat veel mensen op deze zender afstemmen met uitzondering van de maandagavond (The Walking Dead). Chicago Fire is een serie van NBC waardoor de makers beperkt worden in het tonen van de meer bloederige taferelen waarmee de manschappen van firehouse 51 te maken krijgen. Het doet weinig afbreuk aan het geheel want CF is een prima guilty pleasure en zeer aangenaam tijdverdrijf. De serie biedt hetgeen waar ik soms naar op zoek ben; goed gefilmde actiescènes met een flinke dosis drama maar waarbij de humor niet uit het oog wordt verloren. Ook het acteerwerk mag niet onvermeld blijven en is het opvallend dat niemand hierbij uit de toon valt. Erg leuke serie.

4. Entourage
Entourage (2004-2011) is een vreemde eend in de bijt aangezien de publieke omroep wel degelijk heeft geprobeerd dit Entourageaan een groot publiek te slijten. Omdat ik om me heen toch van veel mensen hoor dat ze niet bekend zijn met de perikelen rondom Vincent Chase wilde ik hem toch benoemen. Acht seizoen lang konden we acteur Vincent Chase volgen die voet aan de grond probeerde te krijgen (en te houden) in Hollywood. Vinny mag dan wel de belangrijkste schakel in het verhaal vormen maar net zo centraal staan zijn jeugdvrienden Eric (zakelijke partner), Johnny Drama (de broer van die maar niet door weet te breken) en Turtle (chauffeur). Ongetwijfeld één van de meest hilarische TV-personages van de laatste jaren werd vertolkt door Jeremy Piven die fenomenaal goed is als de grofgebekte impresario Ari Gold. Hoewel de laatste seizoenen van Entourage niet meer het niveau van het begin aan wisten te tikken blijft het erg aangenaam om naar te kijken. Al is het alleen maar om alle gastrollen te herkennen van acteurs / actrices en regisseurs die te zien zijn als zichzelf.

5. Afterlife
Zonder twijfel zal dit de minst bekende serie uit deze lijst zijn. Lang voordat Andrew Lincoln als Rick doorbrak in The AfterlifeWalking Dead was hij vanaf 2005 te zien in het Britse Afterlife welke maar twee seizoenen te zien was. In deze serie was Lincoln te zien als universiteitsprofessor die verzeild raakt in enkele bovennatuurlijke ervaringen. Op zoek naar antwoorden maakt hij kennis met het medium Alison (Lesley Sharp bekend van Naked) en dalen beide personages af naar de duistere kant van het onbekende. Afterlife is nooit in Nederland uitgezonden maar voor de horrorliefhebbers niet te missen. Het toch wel legendarische hoogtepunt dient zich aan in een zenuwslopende seance die absoluut niet te vergelijken is met seances zoals we dat vaak zien in Hollywoodfilms. De chemie tussen Lincoln en Sharp is uitstekend maar de sterkste kracht van Afterlife is dat je op geen enkel moment weet waar je aan toe bent en met spanning af wacht op hetgeen wat gaat komen.

2 gedachtes over “5 x Series die meer aandacht (hadden) moeten krijgen

 1. Ingeborg Bertens 15 maart 2015 / 10:14

  SOA is GEWELDIG!!! Hou van dit wereldje…. 🙂 TOPPER!!!
  Six Feet Under helaas niet alles van gezien, maar met de “dood” in huis, voel ik me thuis 😉
  Chigago Fire heerlijke wegkijker…..
  Entourage niet mijn ding
  Afterlife ken ik niet
  Helemaal met de 1e drie eens (y)

  Like

 2. Gwen 15 maart 2015 / 13:47

  Ik zit te hopen dat Six Feet Under ooit nog eens op Netflix komt. Ik heb de serie niet helemaal gezien dus ik hoop dat ik ooit nog opnieuw kan beginnen. Het einde van de laatste aflevering is echt een tranentrekker *snif*

  Entourage heb ik wel eens gezien, maar die sprak me niet zo aan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s