Finn

FinnJaar: 2013
Regie: Frans Weisz
Cast: Mels van der Hoeven, Daan Schuurmans, Jan Decleir, Jenny Arean, Hanna Verboom e.a.

Het verhaal:
Als Finn (9) een oude man ontmoet die betoverd mooi op een viool speelt, wil hij dat ook graag leren. Maar zijn vader wil liever dat hij gewoon gaat voetballen, net als alle andere jongens, en verbiedt het hem. Finn snapt niet waarom, maar zijn vader wil er niet over praten. Finn besluit stiekem toch les te nemen.

Het oordeel:
Marketing en promotie vromen dikwijls een essentieel element voor het succes van de film. Hoe beter een film wordt gepromoot hoe meer publiek. Dat de publiciteit voor een film ook heel verkeerd kan uitpakken bewijst deze productie van Hollandse bodem.

Aangeprezen als DE familiefilm voor rond kerstdagen werden potentiële bioscoopbezoekers gelokt door een aardige trailer die veel deed denken aan Billy Elliott; de film over een jongen die voetbalt maar toch liever balletlessen wil nemen. A-Film slaat hier de plank flink mis want als je Finn in het genre van de vrolijke familiefilm plaatst doe je de nieuwste van Frans Weisz (Qui Vive) erg tekort. Het grootste compliment dat je makers namelijk kunt geven is dat Finn in geen enkel genre te plaatsen is.

Dit zorgt er echter wel voor dat het publiek voor dit drama niet heel erg groot is. Het meeslepende verhaal van het titelpersonage is veel te serieus voor de kleinste kijkers en aan de andere kant misschien iets te kinderachtig voor volwassenen. Het zijn niet de meest luchtige thema’s die door scenarioschrijfster Janneke van der Pal worden gebracht en dus zullen haast logischerwijs de volwassenen hier meer uit kunnen halen. Bij een film als Finn zou je het aanvankelijk niet verwachten maar hoe minder je weet over het plot hoe verrassender de film uit de hoek zal weten te komen. Het zorgt er dan wel voor dat ik er in deze recensie niet verder over uit kan en ga wijken.

Mels van der Hoeven maakt met de vertolking van het titelpersonage zijn acteerdebuut. Zijn prestatie is wisselvallig, nijgt naar overacting en ik vraag me af of dat het niveau van het geheel omhoog zou worden gehaald met een betere acteur(tje). Daan Schuurmans doet het prima als alleenstaande vader en hopelijk zien we hem vaker in dit soort rollen. Jan Decleir weet zich al jaren te profileren als een rotsvaste (bijrol)acteur en in Finn is dat niet anders. Kleine bijrollen zijn er van een solide Jenny Arean als buurvrouw en Hanna Verboom als Finn’s lerares.

70

Een gedachte over “Finn

  1. Ingeborg Bertens 15 maart 2015 / 10:19

    Wat je zegt, te serieus voor de kleintjes maar vond m ook wel mooi…. Jan Decleir is een topper, zie m graag spelen…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s