The Babadook

Jaar: 2014Babadook
Regie: Jennifer Kent
Cast: Essie Davis, Noah Wiseman, Daniel Henshall e.a.

Het verhaal: 
Een alleenstaande moeder wordt geplaagd door de gewelddadige dood van haar echtgenoot. Bovendien heeft ze te kampen met haar zoon Samuel die een nachtelijke angst voor een schimmig monster heeft ontwikkeld. Maar al gauw wordt ze zelf ook geconfronteerd met een duistere aanwezigheid in het huis.

Het oordeel:
Een vertoning op het Imagine Film Festival buiten beschouwing gelaten was The Babadook verder niet te zien in Nederland en is het nog wachten op de Blu-Ray / DVD. Maar vraag aan een Nederlandse horrorliefhebber wat zij de beste film van 2014 vonden en de kans is groot dat The Babadook genoemd zal worden. Wereldwijd hangt er een grote buzz rond deze film. Tijd om de proef op de som te nemen.

Wie zin heeft om lekker tegen zijn / haar partner te kruipen om samen te genieten van de nodige schrikeffecten doet er goed aan om The Babadook links te laten liggen. Dit is absoluut geen film die, net als het gros van de horrorfilms, voor de gemakkelijke schrikeffecten gaat. The Babadook vertelt een verhaal met veel diepere lagen dan je aanvankelijk zou mogen verwachten. Meer dan de horrorelementen staan de getraumatiseerde moeder en zoon centraal en zoomt het verhaal dieper in op hun problematieke relatie.

Het is een nobel streven maar hierdoor hinkt debuterend regisseuse Jennifer Kent wel op twee gedachten. Niet dat de horror en het drama niet hand in hand kunnen gaan, maar het roept bij ondergetekende wel de vraag op of dat de film beter was geweest wanneer er duidelijk voor één bepaalde richting was gekozen. Het andere kritiekpunt komt voort uit mijn eigen ervaringen met horrorfilms want is dit genre niet op sterven na dood? Alle goede bedoelingen ten spijt; de clou van de film is halverwege de speelduur wel te raden en dat is meer dan jammer.

Ondanks de geringe speelduur van 93 minuten voelt The Babadook soms lang aan. In het eerste half uur wordt het verhaal langzaam opgebouwd en worden de personages goed geïntroduceerd maar na 45 minuten zit je te wachten op de enge scènes…die maar niet willen komen. De laatste 20 minuten wint het tempo aan kracht maar daarvoor in de plaats komen dan wel groteske scènes die niet in het kleinschalige geheel passen. Ik heb van verschillende mensen vernomen dat ze wakker hebben gelegen van het titelpersonage maar zijn verschijning deed me feitelijk niets. Het boek daarentegen is lekker Burtoniaans-creepy en Babadook’s stem is fantastisch: Ba-ba-ba… dook! Dook! DOOOOOKH! zal me nog wel even bij blijven.

De drama-elementen konden mij veel meer bekoren en de moeder-zoon relatie met hun rouwverwerking is niet vaak zo pijnlijk in beeld gebracht. Essie Davis trekt alle registers open en zet een fabuleuze vertolking neer als grievende moeder die geen raad meer weet met het leven in zijn geheel. De jonge Noah Wiseman kan als Samuel lichtjes op je zenuwen gaan werken maar het hoort allemaal bij zijn karakter. Kinderen die zo getraumatiseerd zijn als hem en hiervoor geen hulp krijgen reageren zoals Samuel in The Babadook. Deze acteerprestaties hadden een beter eindproduct verdiend.

60

5 gedachtes over “The Babadook

 1. Ingeborg Bertens 9 maart 2015 / 14:21

  Vond m niet bijzonder, soms een leuk moment maar zelfs voor iemand die het niveau voor films niet erg hoog heeft liggen duurde ie te lang… 😉

  Liked by 1 persoon

 2. Gwen 9 maart 2015 / 17:59

  Ik wacht nog steeds op The Babadook. Na alle lovende woorden ook wel goed om een wat negatievere recensie te lezen, zodat de verwachtingen niet te hoog worden.

  Leuke blog! 🙂

  Liked by 1 persoon

  • riinyosa81 9 maart 2015 / 18:39

   Ik had ook alleen maar lovende reviews gelezen dus mijn verwachtingen waren ook torenhoog.

   Like

 3. Nostra 17 maart 2015 / 14:46

  Heb deze afgelopen weekend gezien en kan me wel vinden in je mening. De acteerprestaties waren goed, de manier waarop de babadook in beeld gebracht wordt is goed gedaan, maar aan het einde van de film had ik toch het gevoel dat er iets miste. Ook was dat einde een beetje vreemd.

  Like

  • riinyosa81 17 maart 2015 / 18:52

   Jammer heh? Zeker omdat ik van tevoren zoveel goede dingen had gehoord over The Babadook.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s