Standby

Jaar: 201Standby4
Regie: Rob Burke & Ronan Burke
Cast: Brian Gleeson, Jessica Paré, Stanley Townsend, Francesca Cherruault e.a.

Het verhaal:
Alan werkt op het vliegveld van Dublin en loopt Alice tegen het lijf, zijn eerste vakantieliefde van acht jaar geleden, die zit te wachten op haar vlucht terug naar New York. Wanneer Alan haar overhaalt om nog één nacht in Dublin te blijven, beseffen ze dat ze nu misschien wel beter dan ooit bij elkaar passen.

Het oordeel:
Hij, die geen geluk heeft in het leven. Zij, de vrolijke passant met haar geheimen. Boy meets girl, alleen blijken deze twee personen een verleden met elkaar te hebben. Samen brengen ze nog 1 dag en 1 nacht door. Voor wie eraan twijfelde; Standby gaat in ieder geval niet de originaliteitsprijs winnen.

Wie zich op het gebied van de romantische film waagt en daarbij haar personages maximaal 24 uur lang volgt kan haast niet aan de vergelijking ontkomen met de meesterlijke Before-trilogie van Richard Linklater. Ook de debuterende filmmakers Rob en Ronan Burke moeten zichzelf hier bewust van zijn geweest. In grote lijnen wordt Before Sunrise gevolgd; al pratend over allerlei verschillende onderwerpen bezoeken Alan en Alice diverse locaties. Daarnaast dienen deze personages ook een belangrijke beslissing over hun toekomst te nemen en gaat dat gepaard zonder grootse momenten. Standby is een kleinschalige film in alle opzichten die het moet hebben van de kleine, subtiele gebaren.

Standby bestempelen als een regelrechte kopie van Before Sunrise gaat echter te ver. Een belangrijk verschil is het gegeven dat het verhaal bevolkt wordt door enkele markante figuren. Het zijn er weliswaar niet veel maar hiermee benoem ik ook één van de minder geslaagde aspecten van de film. Net iets te vaak bekruipt je als kijker het gevoel dat Alan en Alice locaties bezoeken waarbij ze door toedoen van de eerder genoemde markante figuren in komische situaties belanden. Hiermee lijkt het een kruising te zijn van de eerder genoemde film en The Out of Towners.

Het scenario kent daarnaast nog een gebrek want Standby is duidelijk in te delen in bepaalde episodes en als regisseur ben je daar vaak niet naar op zoek. De eerste akte staat in het teken van de dagelijkse beslommeringen van Alan. Onderhoudend maar leuker wordt het wanneer Alice ten tonele verschijnt. In deel twee komen de verschillende locaties, bijrolfiguren en komische situaties voorbij en het laatste deel is ingeruimd voor de (kleine) ode aan de liefde. Let daarbij vooral op de scène met de mobiele telefoon die menig (vrouwen)hart zal doen smelten.

Een film als Standby valt of staat met de chemie tussen haar hoofdrolspelers. Met de casting van zowel Brian Gleeson als Jessica Paré heeft men geluk gehad want hun chemie spat van het scherm af. Gleeson doet denken aan een jonge Ewan McGregor maar dan ook iets minder getalenteerd. Paré straalt als de sprankelende Alice die wonderwel weet te voorkomen dat haar vrolijke karakter niet tot irritaties leidt. De bijrollen zijn weinig noemenswaardigs al bekleden Stanley Townsend (Alan’s vader) en Francesca Cherruault (Alan’s Franse collega) de leukste rollen. Laatstgenoemde weet in de eerste akte aan de haal te gaan met de leukste dialogen.

60

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s