Chappie

Chappie_posterJaar: 2015
Regie: Neill Blomkamp
Cast: Sharlto Copley, Dev Patel, Ninja, Yo-Landi Visser, Hugh Jackman, Sigourney Weaver e.a.

Het verhaal:
In 2016 wordt misdaad met behulp van robots bestreden door een brute politiemacht. Maar de mensen vechten terug. Eén van deze robots wordt gestolen en opnieuw geprogrammeerd waardoor hij de eerste robot wordt die zelf kan nadenken en gevoelens heeft. Wanneer deze androïde, genaamd Chappie, gekidnapt wordt door criminelen vormt hij al snel een bedreiging voor de politiestaat. Alle middelen worden ingezet om hem te vernietigen en te voorkomen dat er meerdere soortgelijke androïden worden geproduceerd.

Het oordeel:
In 2009 verraste de indertijd 30-jarige regisseur Neill Blomkamp vriend en vijand met het geweldige science fiction spektakel District 9. Ondanks een interessant uitgangspunt wist de Zuid-Afrikaan de hoge verwachtingen niet in te lossen met Elysium (2013). Met Chappie begeeft Blomkamp zich weer op de weg van sci-fi maar vooralsnog lijkt Amerika hier niet warm voor te lopen; op de dag van de première is het al duidelijk geworden dat Chappie met 4.5 miljoen dollar een flop kan worden genoemd. Ter vergelijking; Elysium haalde op dezelfde dag 11.1 miljoen op. Ook critici zijn niet onder de indruk met een huidige Metascore van slechts 40 / 100.

Misschien is Chappie wel het meest recente voorbeeld dat het publiek zich niet zou moeten laten (mis)leiden door bezoekersaantallen en recensies (ook niet op dit blog). Ik kan iedereen ook van harte aanraden om altijd op het aantal users te klikken wanneer je een film opzoekt op heilige en allesomvattende website IMDb.com. Wie daar namelijk verder kijkt ziet een zogeheten Demographic Breakdown waarin je kunt zien hoe de meeste mensen een film hebben gewaardeerd. Voor Chappie geldt dat de meeste mensen de film hebben gewaardeerd met het cijfer 8 / 10. Het moge duidelijk zijn. De meningen over Blomkamp’s derde film lopen bijzonder uiteen.

Chappie is geen ingewikkelde film maar het volgt ook niet het stramien die je van de meeste Sci-Fi films mag verwachten. In dat opzicht is het verhaal over een robot die een bewustzijn krijgt een bijzondere mengelmoes: Sci-Fi, actie, humor en zelfs perikelen die niet zouden misstaan in een gezinsdrama. Chappie beschikt over al deze ingrediënten maar er wordt wel enig inlevingsvermogen van de kijker verwacht. Wie niet mee kan gaan in het uitgangspunt van een robot die alles nog bijgebracht moet worden zal meer dan eens raar opkijken of zelfs in lachen uitbarsten. Het blijft bijvoorbeeld een vreemde gewaarwording om een 2 meter lange robot in de armen van zijn kleine surrogaatmoeder te zien zitten.

Maar voor wie mee wil gaan in de toekomstvisie die hier wordt gepresenteerd wacht een meer dan aangename film. De protagonist van het verhaal weet je te ontroeren met zijn ontwapende naïviteit, zijn onbeholpen manier van doen, zijn moraal en met uitspraken die een glimlach op weten te wekken (vooral wanneer Chappie de gangsta uit wil hangen). Actiescènes zijn niet in grote getale aanwezig maar zijn zeer vakkundig in beeld gebracht. Zeker richting het einde doet dit denken aan een wat meer uitgeklede variant op de chaos die we zagen in District 9. Met het geven van een bewustzijn aan een robot roepen de filmmakers de nodige vragen op. Het zijn wel dezelfde vraagstukken zoals we die vaker voorbij hebben zien komen maar deze elementen blijven meer op de achtergrond.

Vooraf had ik het zeker niet verwacht maar Chappie leunt erg veel op haar hoofdrolspelers. De stem van het titelpersonage wordt prima verzorgd door Sharlto Copley. Weinigen zullen bekend zijn met deze acteur maar hij speelde de hoofdrol in District 9 en was ook te zien in Elysium. In Dev Patel vond men de zeer geschikte programmeur Deon; een jongeman met een gouden hart en de schepper van Chappie. In de bijrollen zien we namen van het grote kaliber. Hugh Jackman heeft een verrassende rol als voormalig militair die Chappie wil vernietigen. Jackman had wel een grotere rol mogen hebben en wat mij betreft zien we hem vaker terug als bad guy. Sigourney Weaver’s rol voegt weinig toe aan het geheel. Als directrice van het bedrijf krijgt ze weinig materiaal toegeworpen om haar stempel te drukken.

Het meest opzienbarende op het gebied van de casting is dat Blomkamp in zee is gegaan met de leden van de Zuid-Afrikaanse rap/rave/technogroep Die Antwoord. Deze leden, Ninja en Yo-landi Visser, hadden nog nooit geacteerd in een speelfilm en om de absurditeit nog eens kracht bij te zetten spelen ze in Chappie gewoon zichzelf. Het is een gevaarlijke gok die de makers hiermee hebben genomen want de debutanten hebben de niet de kleinste rollen. Ninja blijkt uiteindelijk een heel goede keuze te zijn geweest want hij speelt met verve de gevaarlijke psychopaat die in Chappie een perfect instrument ziet voor zijn misdaden. Lijnrecht tegenover staat Yo-Landi Visser die de beschermende moederrol op zich neemt. Dat gebeurt zonder overtuiging want haar stem is zo vreselijk dat het serieus afbreukt doet aan dit product. Overigens wilde Blomkamp al eerder samenwerken met Ninja; hij had zelfs de hoofdrol aangeboden voor Elysium.

75

7 gedachtes over “Chappie

 1. De Protagonisten 10 maart 2015 / 08:15

  Recensies zeggen inderdaad niet alles. Ik kijk bij voorkeur ook liever op Rottentomatoes.com.

  De film zelf zie ik waarschijnlijk wel een keer op TV. Het verhaal boeit mij niet genoeg om er voor naar de bios te gaan of later een DVD’tje te kopen.

  Like

 2. riinyosa81 10 maart 2015 / 20:54

  Ik kan het me wel voorstellen. Om me heen zie en hoor ik dat er heel lacherig over wordt gedaan over het feit dat een robot een bewustzijn krijgt. Mijn vrouw is bijvoorbeeld ook alleen maar mee gegaan met mij. Anders had ze deze ook pas gekeken wanneer hij op Blu-Ray / DVD / TV verscheen.

  Like

 3. ingeborgbertens 12 maart 2015 / 11:22

  Kijk eens wat ik voor je over heb 😉
  Maar ff serieus: het was niet ZO erg, alleen een robot met bewustzijn is voor mij net TE… Hugh Jackman er in maakt het nog door te komen en die bandleden… GEWELDIG!!

  Like

 4. riinyosa81 12 maart 2015 / 21:25

  Niet geweldig; die Yo-Landi heeft een vreselijke stem! Ninja daarentegen was wel erg goed.

  Like

 5. Ingeborg Bertens 12 maart 2015 / 22:06

  Klopt, stem was verschrikkelijk maar ik bedoelde meer het type persoon dat ze neerzetten… Geweldig gespeeld toch, of misschien niet eens “gespeeld” 🙂

  Like

 6. Mark Stow 15 maart 2015 / 15:32

  Ook grappig dat de titels van albums en singles steeds op muren, auto’s etc voorkomen in de film van Die Antwoord! Wel grappig dat ik niet door had dat het hun waren, ik zat de film te kijken toen viel het kwartje en kon gelijk 2 nummers van hun opnoemen 😃, ik werd ook raar aangekeken dat ik wist wie ze waren en titels wist te noemen 😳. Maar ik vond het een goede film ook al kun je het zien als een mix van District 9, Short circuit en Robocop!

  Geliked door 1 persoon

 7. Nostra 17 maart 2015 / 14:44

  Vorige week gezien en me er erg mee vermaakt. De keuze voor Die Antwoord was een gewaagde keuze en aangezien ik ze wel kan waarderen, vond ik dat wel een plus voor de film. Ze hebben trouwens wel eerder geacteerd, namelijk in deze korte film:

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s