American Sniper

American SniperJaar: 2014
Regie: Clint Eastwood
Cast: Bradley Cooper, Sienna Miller, Luke Grimes, Jake McDorman e.a.

Het verhaal:
Het verhaal van Navy SEAL Chris Kyle (Cooper), de dodelijkste schutter aller tijden die door zijn vijanden “de duivel” wordt genoemd. Van 1999 tot 2009 vestigde hij een record met de meeste moorden als scherpschutter in de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Kyle leerde de fijne kneepjes van het vak al toen hij een kind was en zou een prominente rol gaan spelen in de strijd tegen het terrorisme, die na 9/11 van start ging.

Het oordeel:
Was Chris Kyle de belichaming van een onvervalste oorlogsheld of was hij een triggerhappy monster? In Nederland zal de controverse in ieder geval lang niet zo groot zijn als de discussie die in Amerika is ontstaan nog voordat de film officieel in première ging. Aan de Oostkust worden kritische vragen gesteld over wat Kyle tijdens zijn vier tours in Irak heeft uitgevoerd. Waren bijvoorbeeld alle 160 dodelijke slachtoffers noodzakelijk? Was hij niet te snel met schoten lossen? Maar juist in de conservatieve staten (Texas voorop natuurlijk) verafgoden ze Kyle vanwege zijn doeltreffendheid, moed en het feit dat hij niet nadacht over wat hij moest doen.

Ik zou graag willen zeggen dat de bioscoopbezoeker een kaartje moest gaan kopen om deze vragen zelf te kunnen beantwoorden maar helaas bied de film weinig argumenten waarop je die mening kunt vormen. American Sniper is de verfilming van de gelijknamige bestseller die door Chris Kyle zelf is geschreven en opnieuw heeft Hollywood met heel wat knip- en plakwerk ervoor gezorgd dat werkelijkheid en fictie door elkaar lopen. Ik begrijp dat voor de filmische ervaring het verhaal voorzien dient te worden van enkele toevoegingen maar hoe scriptschrijver Jason Hall (Paranoia) en Eastwood hier te werk zijn gegaan vind ik persoonlijk ronduit schandalig.

Chris Kyle heeft 160 ‘confirmed kills’ achter zijn naam staan, is talloze malen onderscheiden, heeft meer dan 1000 dagen in Irak gediend en kreeg te maken met een posttraumatische stressstoornis (PTSD). Genoeg ingrediënten voor een oorlogsdrama maar in deze verfilming worden geen minimale aanpassingen gedaan. In plaats daarvan worden cruciale gebeurtenissen getoond die niet in de bestseller genoemd werden en ook helemaal niet hebben plaats gevonden. Zo vormt de jacht op de Syrische sluipschutter Mustafa een zeer belangrijk onderdeel van het verhaal maar blijken beide heren elkaar in werkelijkheid nooit eerder te zijn tegengekomen. Tussen Kyle’s kills bevonden zich 159 mannen, 1 vrouw en 0 kinderen maar ook hier wordt een flinke loop met de werkelijkheid genomen.

Vooraf hoopte ik op een genuanceerd beeld van wat de oorlog doet met zowel de militairen als het thuisfront. American Sniper slaagt hier deels in. De film is niet uitgedraaid op een reclamefilm voor het Amerikaanse leger. Natuurlijk worden de heldendaden in volle glorie betoond maar er zijn ook kritische noten. Kameraden van Kyle die zich afvragen wat ze in Irak nu werkelijk doen, het gezin van Kyle dat een vader mist en de veteranen die te maken krijgen met PTSD. De nadruk had meer op PTSD mogen liggen want deze scènes overtuigen niet in zijn geheel doordat ze te fragmentarisch aanvoelen. Ook voor enige nuance met betrekking tot de Irakese bevolking en politieke betrekkingen ben je aan het verkeerde adres. Logisch ook, dit is de verfilming van de memoires van Chris Kyle (we beleven de gebeurtenissen vanuit zijn oogpunt) en deze soldaat hield zich ver van de politieke beslissingen.

Maken alle bovenstaande genoemde punten American Sniper tot een slechte film? Nee, integendeel zelfs. Het is net met welke voorkennis je de film gaat bekijken en hoe erg je jezelf stoort aan de verschillen tussen werkelijkheid en film. Laat dat buiten beschouwing en je hebt een degelijke film in handen. Laat het maar aan een oude rot als Eastwood over om de kijker onder te dompelen in de groezelige straten van Irak waarin het gevaar op iedere straathoek loert. In Bradley Cooper vond men ook een geschikte hoofdrolspeler. Cooper at naar verluidt 6000 calorieën per dag en spendeerde heel wat uren in de sportschool om de fysieke vergelijking met Kyle te kunnen doorstaan. Het resultaat mag er zeker zijn en Cooper draagt zijn rol met verve. Helaas kan niet hetzelfde worden gezegd van Sienna Miller die het, toegegeven, ook met minder materiaal dient te stellen. Haar personage lijkt steeds in herhaling te vallen met dialogen die steeds open deuren in trappen.

70

4 gedachtes over “American Sniper

 1. ingeborgbertens 12 maart 2015 / 11:46

  Totaal geen spijt van deze gekeken te hebben… Indrukwekkende momenten… Dat werkelijkheid en fictie door elkaar blijken te lopen is iets wat ik niet wist, maar wat voor mij ook niet echt “relevant” is… jij weet hoe ik naar films kijk;-)

  Like

 2. Nostra 17 maart 2015 / 14:41

  Was een indrukwekkende film, al vond ik het niet nodig dat de “enemy sniper” steeds terugkeerde. Weet niet in hoeverre dat gelijk is aan de echte gebeurtenissen, maar het voelde geforceerd aan als wat extra drama, terwijl er genoeg in zat. Het einde was onverwacht.

  Like

  • riinyosa81 17 maart 2015 / 18:50

   Om het erger te maken; de enemy sniper en Kyle zijn elkaar in het echt nooit tegen gekomen….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s